• Geschichte Gouwzee

DE GESCHIEDENIS VAN DE GOUWZEE

Historie

In 1907 werd op de werf Vooruitgang van de familie Boot in Gouwsluis de klipper Johannes te water gelaten. De eerste eigenaar was de heer van Delft. Omdat de werf per abuis het schip groter had gebouwd als besteld heeft van Delft 600 gulden teruggekregen van de aankoopprijs. Dit omdat de tuigage ergens anders was besteld en nu niet meer passend was.

IN DE JAREN 30

Motorisering

Het schip is in de dertiger jaren voorzien van een motor en verlengd van de originele 31 meter tot 42 meter. Zo heeft de Gouwzee tot 1996 als vrachtschip gevaren. Bijna had het schip niet meer bestaan. In 1975 zou het schip gesloopt worden. Het lag al klaar toen iemand de mooie lijnen herkende en het heeft gered.

BAKELS BOEGSCHROEF

Boegschroef

Begin jaren tachtig is er een Bakels boegschroef in het schip gekomen. Deze wordt aangedreven door een DAF 615 door middel van een haakse tandwiel overbrenging.

OMBOUW TOT ZEILSCHIP

Zeilschip

In 1996 is het schip vanuit de vrachtvaart gekocht door twee Monnickendammer schippersparen. Zij hebben het schip weer ingekort naar bijna 35 meter. Het vroegere laadruim is dichtgemaakt en voorzien van tien comfortabele hutten, drie douches, drie toiletten en een groot dagverblijf met professioneel ingerichte halfopen keuken. Als mooi detail is de houten laadvloer weer teruggebracht als vloer binnen in het schip. Deze vloer is van azobe. Een keiharde en moeilijk te bewerken houtsoort.

GOUWZEE WEER VERKOCHT

Verkocht

Voordat het schip in de vaart kwam heeft een van de stellen zich terug getrokken en van het andere stel hebben wij het schip begin 2004 overgenomen.

Sinds die tijd hebben wij geprobeerd het schip dat toch al in goede staat was nog comfortabeler te maken. Ook hebben we veel zaken aangepast om duurzamer te kunnen varen. Zo is bijvoorbeeld alle verlichting led of spaarlamp. Ook zijn de douches en kranen waterbesparend. Dit alles zonder comfort te verliezen.

© Copyright - Zeilklipper Gouwzee